Informatie

Iedere 5 jaar wordt door lopers van AV Salland het bevrijdingsvuur uit Wageningen gehaald. Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Veel jonge mensen gingen vanuit Frankrijk de barre tocht aan om Nederland te bevrijden. Een tocht waar velen het leven hebben gelaten. De vrede is duur betaald en dat willen we zeker niet vergeten. 

AV Salland heeft besloten om dit op een speciale manier te herdenken door het bevrijdingsvuur vanuit Arromanches-les-Bains in het arrondissement Bayeux (NormandiĆ«) naar Raalte te brengen. De tocht zal zoveel mogelijk langs de route gaan, die de de Canadezen in 1945 volgden. Hoewel wij als lopers niet dezelfde ontberingen zullen ondergaan als de Canadezen, zal de estafetteloop van 750 km gekenmerkt worden door eenvoud en soberheid. 

De tocht begint op 2 mei met een ceremonie in Arromanches-les-Bains. Het bevrijdingsvuur wordt de hele tocht meegenomen. Als we na ongeveer 80 uur met het vuur aankomen in Raalte, dragen wij dat vuur over aan onze jeugdleden, die het op hun beurt overdragen aan de ouderen in de diverse woonlocaties, waarbij ze een kort verhaal horen wat de oorlog en de bevrijding voor onze ouderen betekend heeft en nog betekent. Daarna mengen we ons in de feestelijkheden die in en rond Raalte georganiseerd worden.